Varen in de IJsseldelta

Unieke belevenis

Stel je voor: je vaart op het Zwarte Water, de zon weerkaatst in het water en de dauw trekt langzaam op uit de weilanden. Aan boord heerst een serene rust en de boeg glijdt sierlijk door het water. In de verte zie je een kerktoren, een brug en historische gebouwen. Even van boord om dit stadje te verkennen!

De IJsseldelta heeft een typisch Hollands landschap en dat betekent naast polders en karakteristieke steden en dorpen, water, water en nog eens water. Het gebied is uitstekend per boot te ontdekken. Wat dit vaargebied bijzonder maakt is de unieke combinatie van stad en water. Ieder stadje heeft namelijk een haven vlak bij het centrum. Je loopt zo van de wal de stad in om te genieten van culinaire en culturele verrassingen. Je vaart als het ware van stadskern naar stadskern.

Varen tussen stadjes en Hanzesteden

Hasselt heeft een beschermd stadscentrum met veel grachtenpanden. Je kunt er op verschilende plekken liggen met de boot, zowel aan de kade als in de jachthaven. Zwartsluis ligt aan het kruispunt Meppelerdiep en Zwarte Water. De ligging is ideaal om na één of meerder nachten verder te varen naar het Weerribben-Wieden, het IJsselmeer of Friesland. Genemuiden heeft een passantenhaven die het bezoeken zeker waard is. Hier kun je kiezen of je over de Goot en het Ganzendiep of over het Zwarte Meer en het Ketelmeer naar Kampen vaart.

Hanzestad Kampen is een heerlijke stad om in rond te lopen en heeft meer dan vijfhonderd (!) monumenten. Naast musea, leuke winkels en een stadswandeling heeft de oude, rijke IJsselstad het beroemdste varende zeilschip van Oost-Nederland in huis: de Kamper Kogge. Daarnaast ligt ook de Bruine Vloot, bestaande uit zo’n 18 schepen, in Kampen en is daarmee mede verantwoordelijk voor het mooie stadsaanzicht van Kampen. Zelfs de enige viermaster op Nederlands water heeft Kampen als thuishaven.

Vogels spotten op het Zwarte Meer

De IJssel, het Zwarte Water, Zwarte Meer en Ketelmeer vormen de watergrens rondom de IJsseldelta. Een bijzonder vaargebied is het Zwarte Meer, ontstaan bij het inpolderen van de Noordoostpolder. Het meer nodigt uit om even op adem te komen en te gluren naar de bonte verzameling vogels op het Vogeleiland. Op dit onbewoonde eiland brengen meer dan zestig verschillende vogelsoorten hun jongen groot.

Er-VAAR-Tips

  • 2

    Havens

    Van watersportparadijs Zwartsluis tot aan Hanzestad Kampen of Zwolle. In alle hoeken van de IJsseldelta heb je de mogelijkheid om je boot aan te leggen.

  • 3

    Laat je varen

    Heb je geen boot? Laat je dan varen! Ontdek vele prachtige plekken door mee te varen met een rondvaartbedrijf.

blockwidgets/tpl.search.php