In Cubaanse sferen de IJssel op: Havana laat Kampen vanaf het water zien

Bart Gijsbertsen is eigenaar van Rederij Havana in Kampen. Hij toverde een oud havenscheepje uit Hamburg om tot een sfeervolle rondvaartboot in Cubaanse stijl. Met de barbecue aan boord toeren door de IJsseldelta. Het perfecte onderkomen voor een feestje op het water of het ontdekken van de natuur rondom Kampen.

Hoe is het idee voor Havana ontstaan?

“Mijn ouders komen van de Veluwe en daar had je dertig meter zand onder de schoenen. Toch werd ik als kind al gegrepen door het water. Toen een vriend me een paar jaar geleden polste voor het kopen van een boot, was ik daarom snel geïnteresseerd. Eigenlijk kocht ik de boot ‘voor de leuk’ naast mijn reguliere werk, maar ondertussen zit ik in het seizoen alleen nog op de Havana.”

Wat zijn mooie routes rond Kampen?

“Zelf vind ik de routes richting Ganzendiep en het IJsseloog prachtig. Daar heb je het gevoel dat je in Scandinavië vaart. Vooral aan het begin van de avond is het licht heel bijzonder. En daarna vaar je met de zon in de rug terug naar Kampen. Ook de tocht richting Wilsum is heel mooi. Het liefste zou ik daar kunnen aanleggen, zodat ook een bezichtiging van de oudste kerk van Overijssel mogelijk zou zijn. Verder is een stadsfrontroute heel populair: Kampen zie je het mooiste vanaf de IJssel. Er is ook een combinatie mogelijk met een rondleiding door de stad.”

Wat is je favoriete plek in de IJsseldelta?

“De IJssel is de enige rivier in Nederland met een echte delta. Een mooie plek daarin vind ik de stroomgeul, wat een zijtak van de rivier is. Daar zie je ontzettend veel vogels, waaronder de zeearend. Mensen aan boord vinden dat natuurlijk heel bijzonder. Als ambassadeur van de IJsseldelta kan ik daar ook mijn verhaal over de regio kwijt.”

Wat zijn leuke arrangementen met de Havana?

“Veel mensen kiezen voor een vaartocht van twee tot drie uur met een barbecue aan boord. Dat is wel meteen de duurste uit mijn aanbod. Eigenlijk is alles mogelijk: van een dagtocht naar Deventer tot een uurtje varen langs het stadsfront. En van een tocht met veel informatie over de natuur en de regio tot lekker dobberen en onderweg een uurtje zwemmen.”

Dit artikel was in week 30 te lezen in de kranten van BrugMedia.