‘Als je wilt onthaasten, moet je bij Wilsum gaan wandelen’

“Ooit was Wilsum groter dan Kampen…”, zegt Albert Boeve met iets van trots in zijn stem. Hij loopt een rondje over het laarzenpad door natuurgebied Scherenwelle. Dat biedt prachtige blikken over de IJssel en het weidse landschap. “Als je wilt onthaasten, moet je hier zijn”, vindt de voorzitter van Dorpsbelangen Wilsum.

Tussen de oudste kerk van Overijssel en het oude Veerhuis, waarin Boeve zelf woont, wandelt hij richting de rivier. Op een kleine parkeerplaats staat een grote klokkenstoel die de indruk maakt dat hij uit pakweg 1788 stamt. “Het is een replica van de originele klokkenstoel die bij het Wilsumer voetveer stond. Gerrit Fix was de laatste pontbaas die in 1973 stopte”, vertelt Boeve, terwijl hij met een ferme haal de klok in werking stelt.

Het zorg even voor wat geluid in een gebied dat het juist van de stilte moet hebben. De dynamiek van Kampen en Zwolle lijkt ver weg tussen de dijk en de rivier. “Dat is de kracht van dit gebied: de rust en de weidsheid. En je hebt steeds meer uitzicht op de rivier. Vroeger stonden hier veel meer bosschages, maar die hebben we in overleg met Staatsbosbeheer op een aantal plekken verwijderd. Als je de rivier hoort en ruikt, wil je hem ook zien.”

Dat is bijvoorbeeld het geval op een veel gebruikt strandje. Dankzij een afzetting in het water kunnen kinderen hier naar hartenlust spelen. “Gemeente Kampen zou wat mij betreft meer van dit soort strandjes mogen aanleggen. Het water van de IJssel wordt ook steeds schoner.

Riviertoerisme wordt volgens mij steeds belangrijker. Daarom ben ik blij met alle verbeteringen rond het dorp”, zegt Boeve, terwijl hij een uitkijktoren bestijgt. Niet alleen een plek om vogeltjes en reeën te spotten, straks biedt het punt ook een mooi uitzicht op bypass De Reeve. “En daar in de bocht zie je de Bovenkerk”, wijst de voorzitter. Terug richting de dijk wijst Boeve op stukken land. “Oude zijtakken van de IJssel die weer zijn dichtgegroeid. Vroeger meerden hier de vissersboten aan, want Wilsum is van oudsher een vissersdorp. Nu is de natuur prachtig. We hebben hier bijvoorbeeld mooie populaties zwarte sterns en reeën.”

De geboren en getogen Wilsumer loopt regelmatig een rondje over het pad, net zoals veel dorpelingen. Het is ook onderdeel van de officiële wandelroutes. “Pas sprak ik een Kampenaar op dit pad. ‘Ik wist niet dat het dichtbij huis zo mooi was’, zei hij. Ik denk dat veel mensen uit de regio dat nog niet weten…”

Dit artikel was in week 32 te lezen in de kranten van BrugMedia.