Voor een fotograaf is de IJsseldelta één grote speeltuin

Wie ben je en hoe is jouw passie voor fotografie ontstaan?

Mijn naam is Bertrik Hakvoort. Ongeveer 8 jaar geleden heb ik mijn eerste spiegelreflexcamera gekocht. Al snel was ik helemaal in de ban van fotografie. Ik ben een beeldend denker en ik kijk in kaders. Ik heb oog voor details en krijg regelmatig de opmerking dat ik dingen zie die anderen niet zien. Het mooiste van fotografie vind ik dat je met een camera dingen kan doen die je ogen niet kunnen.

Inmiddels heb ik een rugtas vol met professionele fotoapparatuur en beschik ik over een eigen fotostudio. Ik heb naast mijn vaste baan mijn passie voor fotografie omgezet in een eigen bedrijf (www.fotografiehakvoort.nl). Ik heb regelmatig opdrachten, zoals portretten, zakelijke reportages, foto’s voor magazines, websites e.d.

Wat is jouw favoriete plekje en foto in de IJsseldelta?

De IJsseldelta heeft voor mij niet één specifieke favoriete plek. De IJsseldelta is één grote speeltuin voor een fotograaf. Het mooiste moment vind ik de zonsopkomst en zonsondergang. Ik kan in alle stilte genieten van die prachtige momenten die Moeder Natuur ons geeft en dan het geluid van overvliegende ganzen te horen. Eén van mijn favoriete plekken is de Scherenwelle bij Wilsum. Het gevarieerde landschap met bomen, bossages, water en Wilsum op de achtergrond is prachtig! Deze foto maakte ik op een vroege ochtend. De ondergelopen uiterwaarden, de opkomende zon die de lucht een prachtige kleur geeft, de overvliegende ganzen en op de achtergrond het dorp Wilsum is voor mij een typisch beeld van de IJsseldelta.

Waarom is de IJsseldelta zo fotogeniek?

Ik heb ooit een documentaire gezien over het Zeeuwse Licht. Schilders vinden het licht aan de kust van Zeeland zo bijzonder. Dat komt door de zoutkristallen in het water dat het zonlicht op een prachtige manier reflecteert.

Nu hebben wij enkel zoetwater en geen zoutkristallen, maar de IJsseldelta is een “pareltje” en deze parel reflecteert het licht op haar eigen bijzondere manier. Het is niet te beschrijven, maar de mooie landschappen, in combinatie met het water levert onder de juiste omstandigheden een prachtige belichting van het landschappen. Regelmatig probeer ik beelden te maken zoals de “oude meesters” dat konden. De IJsseldelta is daar uitermate voor geschikt. Ik hoop in de toekomst een expositie te mogen geven van deze beelden.

Dit artikel was in week 34 te lezen in de Brugmedia kranten.