Met Christoffel op pad door een bijzondere streek

Nieuw op de wandelkaarten: het Christoffelpad vanuit de oude bedevaartsplaats Hasselt. Wandel met beschermheer Christoffel door een eeuwenoud landschap met mystieke plekken, religieuze symbolen, rietvelden, landgoederen, bossen, moeras en rivieren. Veertig afwisselende kilometers door IJsseldelta, Weerribben-Wieden en het Hoge Land van Vollenhove.

Christoffel beschermt over de hele wereld mensen die onderweg zijn. In de indrukwekkende Grote Kerk van Hasselt is een muurschildering te zien van deze Christoffel. Samen met de historie van de bedevaartsplaats vormde die voor Toeristisch Informatiepunt Hasselt de inspiratiebron voor het Christoffelpad. Een wandeling die de hectiek van het dagelijkse leven achterlaat in overweldigende natuur en bijzondere landschappen.

Hasselt is het meest logische startpunt van de tocht. Wandelaars raken daar meteen ondergedompeld in de sfeer van de wandeling, vindt Wim Zwitser van TIP Hasselt. “Hasselt is een van de oudste bedevaartplaatsen van Nederland. De stad barst uit zijn voegen van de monumenten en religieuze symbolen”, zegt Zwitser in het oude stadhuis. “Dit is een van de oudste stadhuizen van Nederland met een imposante raadzaal, oude schilderijen en de grootste collectie haakbussen van Nederland.”

Een monumentaal pand dat gratis toegankelijk is bovendien. Dat geldt uiteraard ook voor de stadsgracht, die straten als Heerengracht, Brouwersgracht, Prinsengracht en Kalverstraat passeert. “Geen wonder dat Hasselt ook wel Klein Amsterdam wordt genoemd…”, zegt Zwitser, die langs een groot aantal monumenten naar de tuin van de rooms katholieke kerk wandelt. “Al in de middeleeuwen kwamen bedevaartgangers naar deze plek. Hieraan dankt Hasselt de naam ‘Heilige Stede’. Tegenwoordig is de tuin een oase van rust.”

Ook niet te missen in Hasselt zijn de oude kalkovens, korenmolen De Zwaluw en de Joodse Begraafplaats. Wie het Christoffelpad wandelt, loopt het stadje uit richting Zwartewatersklooster. Over mystieke plekken gesproken. In dit eeuwenoude landschap passeren de wandelaars onder meer een kerkhofje en een moerasgebied. Uiteindelijk komen ze aan in Zwartsluis, al eeuwenlang een belangrijk kruispunt voor reizigers over weg en water.

Zwartsluis In Sluuspoort, met daarin Museum Schoonewelle, vertelt Anja Bos over Zwartsluis. “Onlangs is het Turfpad geopend: een wandeling over de turfeilandjes in de haven. Vroeger werd daar turf uit Drenthe overgeladen in schepen die naar Holland voeren. In de zomer vaart ook een pontje door de haven. Een mooie manier om Zwartsluis te ontdekken.”

Het levendige dorp beschikt over een mooi winkelaanbod en veel horecagelegenheden. Die vormen een contrast met de rust aan de andere kant van het dorp. Daar begint Nationaal Park Weerribben-Wieden. Bos: “Natuurschoon komt je van alle kanten tegemoet. Afhankelijk van het jaargetijde loop je langs wuivend riet en bloeiende waterlelies. De watervogels doen er nog een schepje bovenop en vergezellen de wandelaars maar wat graag.”

Via het ‘Hoge Land van Vollenhove’ en Landgoed de Oldenhof bereiken de lopers Vollenhove. De ‘stad van de paleizen’ was vroeger een belangrijk bestuurscentrum. Dat voorname verleden is op veel plekken nog zichtbaar. Minstens zo indrukwekkend is de wandeling terug richting Genemuiden, over de scheidslijn van het oude land en het nieuwe land van de Noordoostpolder.

Genemuiden Bij buurtschap De Krieger krijgen wandelaars een blik op het Vogeleiland, domein van de zeearend. Ellen Hilhorst van TIP Genemuiden vindt dat een indrukwekkend beeld. “Hier ervaar je de natuur in zijn pracht, maar ik denk ook aan het zwoegen van eerdere generaties Genemuidenaren. Hier groeiden vroeger de biezen, waaruit de tapijtindustrie van Genemuiden is ontstaan”, vertelt Hilhorst in ’t Olde Staduus.

Wie dit karakteristieke gebouw ziet, is met het beroemde pontje het Zwarte Water overgestoken en het centrum van Genemuiden ingelopen. In de haven liggen de petroleumkelders, ooit aangelegd omdat Genemuiden regelmatig werd getroffen door catastrofale stadsbranden. Tegenwoordig beschikt het stadje over een zeer uitgebreid winkelaanbod en bezoeken veel mensen het Tapijtmuseum. Wie het Christoffelpad volgt, komt uiteindelijk op een oud dijkje uit richting Hasselt.

“Die biedt prachtige vergezichten over het Zwarte Water. Ik hou van de diversiteit van het landschap, de historie en de natuur. Geniet van de rust en de ruimte”, prijs Hilhorst haar streek aan. Ze vat daarmee in feite meteen de hele wandeling samen.

Dit artikel was in week 32 te lezen in de Brugmedia kranten.