Fotograferen met de ogen van een toerist

Vader Jan en dochter Ellen van Dooren uit Kampen fotograferen sinds een aantal jaren en posten de resultaten op Instagram. Regelmatig trekken ze er samen op uit, waarbij de eigen stad en omgeving favoriet zijn. “Dankzij deze hobby zien we de IJsseldelta op een andere manier dan eerder. Je kijkt door de ogen van de toerist en dan zie je veel meer hoe mooi onze regio is”, zegt Jan.

Instagram een medium waarop je een snel met de smartphone gemaakte foto plaatst? Voor vader en dochter Van Dooren en tienduizenden anderen niet. “Wij fotograferen met een camera en zetten de foto vervolgens op Instagram. Het leuke daarvan zijn de reacties die je krijgt en bovendien doe je veel inspiratie op door het werk van anderen”, vertelt Jan, die zelf meer dan tweeduizend volgers heeft. Ook in de regio. “Pas fotografeerde ik in Wilsum en sprak een vrouw mij aan. ‘Jij bent toch Jan van Dooren?’, vroeg ze. Die kende mij van Instagram.”

Fotofanaten organiseren ook speciale ‘instameets’, zegt Ellen. Daar gaan ze samen regelmatig naartoe. “Onlangs zijn we bijvoorbeeld naar de Afsluitdijk en de Lek geweest, maar ook naar een instameet van Rijkswaterstaat bij het Reevediep. Dan kom je op plekken waar je anders niet mag komen en ontdek je weer een nieuw stuk van je eigen omgeving.”

Bijna dagelijks maken ze wel foto’s. Jan zoekt vaak zijn bestemmingen uit, Ellen maakt meer foto’s van beelden die ze ‘toevallig’ ziet. “Elke dag reis ik met de trein van Kampen naar Zwolle. Als ik op het station wacht, zie ik de Stadsbrug en het stadsfront van Kampen. ‘Prachtig dat ik daar elke dag langskom’, denk ik wel eens. Elke dag ziet het er weer anders uit.”

Jan en Ellen hebben hun eigen manier van fotograferen. “Ik ben meer van het totaaloverzicht en Ellen van de details. Als we de Bovenkerk fotograferen, maak ik een foto van het gebouw. Ellen loopt er tien keer omheen en komt met driehonderd foto’s thuis”, lacht Jan. “Anders ontdek je thuis dat er net niet die ene foto tussen zit….”, antwoordt Ellen, die zelf wat minder gecharmeerd is van de bewerkingstalenten van haar vader. “Elke fotograaf bewerkt zijn foto’s, maar jij gaat naar mijn smaak soms net wat te ver…”, glimlacht ze.

Instagram inspireert Ellen. “Pas zag ik een foto, waarbij een sluisdeur fungeerde als frame voor een foto van het stadsfront. Mooi gevonden. Vroeger wilde ik nooit mensen op een landschapsfoto, maar door Instagram heb ik ontdekt dat dit toch heel mooi kan zijn. Een foto krijgt dan meer diepte”, vertelt ze, terwijl ze een mooi beeld van een Kamper steegje laat zien. De schaduw van een passant is op het juiste moment gevangen in een zonnestraal.

De mooiste plek in de IJsseldelta aanwijzen, is ondoenlijk voor het tweetal. Al blijft het Stadsfront voor beide favoriet vanwege ‘het gevoel van thuiskomen’. “Er valt nog zoveel te ontdekken in de IJsseldelta: pas ben ik voor het eerst naar de nieuwe vogelkijkhut in de Mandjeswaard geweest. Daar kijk je prachtig uit op het water. En Scherenwelle bij Wilsum heb ik onlangs ontdekt. De Vreugderijkerwaard is ook prachtig, daar heb ik pas nog flamingo’s gefotografeerd”, vertelt Jan.

Fotograferen is anders naar de wereld kijken, besluit Ellen. “Je geeft met een foto jouw beeld vast en dat hoeft niet per se de werkelijkheid te zijn. Dat vind ik mooi. En met de camera in de hand kijk je anders om je heen. Pas liep ik met een vriendin uit Friesland door Kampen. Die wijst je dan weer op dingen die jezelf eigenlijk helemaal niet meer ziet. En daardoor besef je weer hoe mooi wij hier wonen.”

Benieuwd naar de foto’s? Kijk dan op @evdooren en @janvandooren

Dit artikel was in week 34 te lezen in de Brugmedia kranten.